Wednesday 18 November 2015

Kenapa Pentingnya Set Kesihatan Keluarga (Family Wellness)

Teks: Si bunga tulip(Noriah Ibrahim)



Ramai antara kita yang terlepas pandang tentang "Set Kesihatan Keluarga" ini..

Sebenarnya dalam mengamalkan suplemen..set kesihatan keluarga inilah antara yang paling wajib kita "consume" dulu..baru kita "add on" dengan beberapa suplemen lain sebagai pelengkap untuk mengelakkan daripada kita hadapi masalah kesihatan yang lebih serius.

Kenapa saya beritahu demikian..jom kita teliti tentang tubuh badan kita & ketahui apa tubuh badan kita perlukan & tubuh badan kita ini terbina daripada apa?

Jom kita berkenalan dengan Set kesihatan keluarga dulu.Set Kesihatan Keluarga terdiri daripada 4 jenis produk asas iaitu ESP, VITALEA, VITAMIN C & BCOMPLEX.

Ok, baik kita manusia atau binatang atau tumbuhan bermula dengan SEL-->berkembang menjadi TISU-->dari tisu menjadi ORGAN

Setiap hari SEL kita ada yang HIDUP, ada yang ROSAK, ada yang MATI & ada yang TERMUTASI

Kita manusia bermula dengan 1 SEL, maka semuanya bermula dengan SEL dan asas pembinaan SEL adalah PROTEIN.

Oleh sebab itu, Kita ada ESP (Energyzing Soy Protein) yang merupakan PROTEIN LENGKAP tanpa KOLESTEROL

Macam ayam, daging & ikan merupakan sumber protein juga, tapi ADA KOLESTEROL.

Tetapi ESP dah la ada semua ASID AMINO yang diperlukan oleh badan, malah TIADA KOLESTEROL pulak tu,

Dan soya ESP adalah soya NON GMO yang tidak diubah genetiknya
Jadi, untuk BINA SEL badan kita amat memerlukan ESP terutama kepada ibu mengandung.

Jadi, untuk BINA SEL dalam tubuh badan kita, kita perlukan ESP. 



Jadi, untuk BINA SEL tubuh badan kita perlukan protein soya ESP NON GMO baru badan kita betul-betul sihat.

Selepas BINA SEL...SEL juga perlukan makanan untuk membesar menjadi TISU & seterusnya ORGAN

Apa makanan SEL?..jom kita tengok..
Macam kita kena makan untuk hidup...
SEL pun sama perlukan makanan untuk membesar menjadi TISU..makanan SEL adalah ZAT. ZAT adalah makanan SEL.
SEL yang tidak ada ZAT, Boleh buat tubuh badan kita pun TIDAK SIHAT

Dan VITALEA mampu membekalkan ZAT dalam tubuh badan kita sebab VITALEA adalah makanan SEL. VITALEA membekalkan lebih 48ZAT kepada tubuh badan kita.

Dan yang paling penting kenapa VITALEA? Kerana VITALEA ada FAB iaitu FOLIC ASID & BIOTIN.

Sebab itu sangat digalakkan ibu mengandung amik BIOTIN kerana BIOTIN ini membantu keberkesanan fungsi-fungsi vitamin & yang paling penting membantu PENYERAPAN ZAT-ZAT dalam VITALEA 100%.

Jika anda nak tahu..VITALEA ini mampu larut sepenuhnya dalam air hanya amik masa 2-3 minit sahaja berbanding obimin yang mengambil masa lebih 3jam jika dilarutkan sepenuhnya dalam air.

Malah jika dibakar obimin akan keluar bau plastik terbakar..manakala VITALEA pula jika dibakar akan keluarkan bau daun yang terbakar sahaja.


Jadi, untuk SEL menjadi TISU, SEL perlukan  ZAT dari VITALEA sebagai makanannya.

Selepas kita BINA SEL...lepastu Bagi MAKAN ZAT kat SEL..Sekarang bagaimana pula  cara kita nak LINDUNGI SEL dalam tubuh badan kita pula supaya tidak mudah ROSAK, MATI & TERMUTASI.

Untuk LINDUNGI SEL kita, tubuh badan kita perlukan VITAMIN C sebab VITAMIN C mengandungi ANTIOKSIDAN berfungsi untuk MELINDUNGI SEL & dalam masa yang sama boleh MENINGKATKAN SISTEM IMUM BADAN & MENGHASILKAN KOLAGEN dalam tubuh badan kita.

Kenapa  perlu VITAMIN C ini?..sebab beza VITAMIN C ini dengan vitamin C dekat luar sana ialah..VITAMIN C ini merupakan VITAMIN C (SUSTAINED RELEASED 500mg)

Apa itu "SUSTAINED RELEASED 500mg "?..VITAMIN C akan dilepaskan dalam tubuh badan kita setiap 1 jam sebanyak 100mg-300mg sahaja..

Jadi jika SUSTAINED RELEASED 500mg, VITAMIN C ini akan dilepaskan dalam tubuh badan kita sebanyak 100mg setiap jam selama 5jam.

Contoh;1 jam yang pertama 100mg, 1 jam yang berikutnya 100mg pula, & seterusnya 1 jam berikutnya 100 mg sehingga abis 500mg dalam masa 5jam pengambilan 1 biji.jadi, tubuh badan kita dilindungi selama 5 jam.

Untuk pengetahuan anda semua..tubuh badan kita perlukan perlindungan selama 24jam sebab tubuh badan kita bekerja 24jam bukan 5 jam.

Oleh itu tubuh badan kita perlukan 2000mg-3000mg VITAMIN C sehari ( dan memang maksima dos yang boleh kita ambil sehari 2000mg-3000mg).lebih kurang 4-6biji sehari pengambilan VITAMIN C SUSTAINED RELEASED 500mg.


Ok dah jelaskan?..SUSTAINED RELEASED VITA-C PLUS dapat LINDUNGI SEL 24 jam jika diambil dos yang betul.Dengan itu, badan kita susah untuk terkena jangkitan atau susah nak demam atau sakit.

Ok, BINA SEL dah, bagi MAKAN SEL dah, LINDUNGI SEL dah..

Akhir sekali..lepas LINDUNGI SEL..SEL juga perlukan TENAGA untuk bekerja.
Mesti bagi TENAGA kat SEL.

Apa yang boleh bagi TENAGA kat SEL?
BCOMPLEX MEMBEKALKAN TENAGA SEGERA kepada SEL. 

BCOMPLEX berfungsi MENUKARKAN GULA atau MAKANAN Kepada TENAGA
dengan CEPAT.

Sebab itu BCOMPLEX ini dicadangkan pengambilannya selepas makan berat supaya makanan yang dimakan cepat-cepat ditukarkan kepada TENAGA barulah SEL dapat bekerja dalam tubuh badan kita dengan BAIK.

BCOMPLEX juga dikenali sebagai "beautiful complexion vitamin"..ha maksudnya jika nak lawaaaa..mestilah amik BCOMPLEX setiap hari.

Biasanya mereka yang amalkan pengambilan BCOMPLEX setiap hari PAYAH nak STRESS, PAYAH nak dapat KEMURUNGAN atau " DEPRESSION"

Paling BEST tidak TIDAK mudah MENGANTUK & TIDAK CEPAT PENAT.


Ok semuanya sudah jelas kan?..KENAPA PENTINGNYA SET KESIHATAN KELUARGA INI kepada TUBUH BADAN kita untuk KEKAL SIHAT sepanjang masa. Semua di atas tu adalah sebagai keperluan untuk tubuh badan kita supaya dapat elak daripada sebarang jangkitan penyakit samada yang tidak serius@ jangkitan penyakit yang serius.

Biasanyalah kan..bila POKOK LAYU kita akan letak apa?..BAJA @ RACUN?...jawapannya mestilah BAJA kan untuk suburkan balik POKOK tersebut. Dan BAJA juga bukan hanya diletakkan semasa POKOK dah nak LAYU @ anak MATI..

Malah diletakkan BAJA untuk bagi POKOK tersebut BERBUNGA BANYAK dan BERBUAH LEBAT..

Begitu juga tubuh badan kita..perlukan suplemen ini sebagai BAJA untuk SUBURKAN balik SEL-SEL yang sudah atau hampir ROSAK...dalam tubuh badan kita bukan hanya semasa atau ketika kita sakit sahaja tetapi ketika kita MASIH SIHAT untuk ELAK atau CEGAH awal2 daripada TERKENA sebarang PENYAKIT.



Jika anda terasa nak "consume" suplemen set kesihatan keluarga ini..boleh hubungi atau whatsapp saya di no 019-3039690

Ok, semoga bermanfaat & jumpa di next entry :-)

Terima kasih :-)