Friday 23 March 2018

7 Kebaikan Lechitin Yang Ramai Orang Tak Tahu| UmmiHealthy


Untuk pengetahuan anda, Lecithin Shaklee adalah berasaskan soya, bukan daripada haiwan. Sebiji kapsul Lecithin Shaklee adalah seberat 530mg dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, kita memerlukan 4000mg sehari (lebih kurang 6biji sehari) untuk ia berfungsi membakar/mengemulsikan lemak-lemak di dalam badan kita.
.
Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’ dalam kata ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran.
.
1. Pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain.

Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit- penyakit seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras .
.
Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.
.
Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenya memecahkan lemak) Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian.
.
Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
.
Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa lechitin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan.
Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc. Semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yang bijak.
.

2. mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.

Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
.
Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka-mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
.
3. Bantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita

Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
.
4. makanan otak dan saraf

Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan. 
.
5. Sumber hormon neurotransmitter

Lechitin sangat bagus untuk pelajar. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
.
6. penjagaan paru-paru

Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
.
7. pelincir bagi joint (sendi-sendi) 

Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi-sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
.
Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE. BILE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.
.
.
Terima kasih sudi membaca..
.
Cyah
Sid shaklee
019-3039690