Friday, 22 January 2016

Mudahnya Bersalin Tidak Sampai 30 Minit Dalam Labour Room

Teks: Noriah Ibrahim

Mudahnya Bersalin Tidak Sampai 30minit Dalam Labour Room

Alhamdulillah..syukur pada Alllah..harini baru saya berkesempatan untuk berkongsi sedikit kisah saya, bagaimana  saya dapat bersalin dengan mudah puteri ke-3 saya pada 08/01/2016 baru-baru ini.

Sepatutnya due date saya 28/01/2016..tetapi "baby girl" saya nak keluar awal 20hari dari tarikh due😄..cukup 37minggu 1hari tepat jam 12.40petang dia keluar melihat dunia,Alhamdulillah..syukur😊

Pada hari khamis malam jumaat (07/01/2016) selepas solat maghrib terlintas di hati nak buat air selusuh sendiri dengan baca 3x yasin pada malam tu.saya pergi ke dapur, amik botol air shaklee, isikan dengan air masak penuh, kemudian saya bawa ke tempat saya solat tadi terus bukak penutup botol air dan saya mulakan baca yasin..kebetulan pulak malam tu malam jumaat:-).

Selepas selesai baca 3x yasin, saya hembus kat air tu dan saya doa "Ya Allah engkau permudahkanlah urusan bersalinku"ameen. Saya minum air tu tuk hilangkan dahaga selepas baca 3x yasin tersebut.

Selepas tu saya tergerak hati nak solat sunat hajat 2 rakaat & solat sunat taubat 2 rakaat untuk mintak Allah permudahkan bersalin jugak.

Selesai solat isya'...saya buat kerja sikit..dalam pukul 10malam saya dah tidur..terbangun kul 3pagi, biasalah tuk buang air kecil:-), terus solat sunat tahajud 2rakaat. Selepas tu sambung tidur.

Bangun pagi esoknya..selepas solat subuh, saya baring jap amik phone update FB & sharing info kat group wasap team shaklee saya. 

Pukul 9 pagi, abah saya keluar pergi beli nasi belauk tuk makan pagi kami sekeluarga . Selepas "breakfast" dalam pukul 10pagi, perut saya mula berasa sakit memulas..tapi masa tu tak rasa lagi nak buang air besar..rasa macam sakit contraction pun ada..setiap 2-3minit rasa sakit tu datang lagi..3 kali rasa memulas, baru rasa nak buang air besar..

Saya cakap kat umi saya, "umi kito sakit perut ni"..umi saya cakap, "ha sakit nak bersalin dah tu" .saya cakap," tak lagi kot, rasa nak buang air besar ni".so saya gi toilet..selesai buang air besar, saya duk depan tv, tengok tv jap. Tiba2 sakit tu datang balik, selang 2-3minit datang sakit yang sama, cukup 5-6kali sakit tu datang, saya gtau umi saya lg,"umi, sakit lg ni..kejap2 datang, umi cakap "ha betullah tu, nak bersalin dah tu",cepatlah siap2 gi klinik bersalin.

Nasib baik minggu sebelum tu saya dah booking klinik bersalin tu. umi saya siap cakap, tak payah mandilah, jom siap-siap bawa barang kita pergi sekarang. Saya cakap kat umi, saya nak mandi dulu..saja saya lengah-lengahkan masa.

Selepas siap mandi, saya teringat kawan saya cakap, jika tak nak sakit sangat masa bersalin telan bcomplex 2biji & ostematrix 6biji. Tapi, saya sempat telan 2biji bcomplex & 4biji ostematrix jer. Sakit memang datang 2-3minit sekali,tapi saya buat tak tahu jer. Tak layan sangatlah sakit tu.

Dah siap2 semua..bawa barang-barang baby & saya.Masa tu suami saya tak balik minggu tu, sebab dia "aim" nak balik minggu selepas tu dalam 13/01/2016. Suami saya kat Kangar Perlis kerja. Jadi, saya mintak abah dan umi hantarkan ke klinik, sebelum tu, sempat lagi saya solat sunat dhuha 2rakaat beserta sujud syukur.Alhamdulillah.

"On the way" ke klinik, sempat lagi saya mintak abah saya berhenti kat ATM Bank Islam untuk "draw" duit sebab saya tak ada "cash" masa tu, nak "stand by" duit bersalin. Contraction still datang 2-3minit skali :-).

Sampai di klinik rasanya dalam pukul 11.30 macam tulah, lepas "register" saya duduk kejap,masa tu ada 3orang patient lg sebelum saya. Lepas 10-15minit saya dipanggil masuk bilik doktor. Saya gtau saya sakit perut sahaja. Tak ada "bleeding" dan tak ada "pecah air ketuban"..tapi sakit "contraction" setiap 3 minit datang dah lebih 10kali sakit.

Doctor pun nak "check" jalan. lepas check jalan doc kata jalan dah bukak 4-5cm tak lama dah ni, nipis dah ni..jap lg bersalinlah tu:-). Doc pesan if sakit jangan teran dulu tau, tarik nafas dan hembus jer, sebab ada patient lg kat labour room. Doc suh saya tunggu kat luar kejap. Nnti dah kosong labour room  dia panggil balik.

Saya keluar bilik doc & siap call asben gitau mungkin jap lagi bersalin, rasanya tak sempat nak tunggu dia balik. Saya dah tak duduk ..saya berjalan jer tunggu sampai doc panggil.

Bila doc panggil masuk labour room tuk check jalan kali ke-2..jalan dah bukak 7cm..doc cakap,"hrmm x lama dah ni, sikit lg nk bersalin ni.masa tu pukul 12.15ptg.Doc ckp, if rasa sakit, jangan teran dulu tau, tarik nafas hembus. Doc prepare tuk masukkan air 1 botol& nk pecahkan air ketuban.

Saya plak dari start sakit kat rumah sampai dalam labour room tak putus-putus zikir doa Nabi Yunus "laa ilaaha illa anta, subhanaka inni kuntu minazzhoolimin".saya juga bawa bekal botol air berisi air bacaan 3x yasin yang saya buat malam sebelum tu dan air zam zam. Yang tu jer saya duk minum sambil zikir bila sakit.

Satu lagi, sebelum bersalin, masa doc prepare nak pecahkan air ketuban sempat lagi saya baca  1 kali surah yasin sampai abis yang saya hafal sebelum ni.xsampai 10minit lepas pecahkan air ketuban saya terus sakit nak teran.Lepas gtau doc, doc kata bila sakit jer start teran ye.

Lepas 2kali teran jer,alhamdulillah tepat pukul 12.40ptg lahirlah mujahidah kecil dengan berat 3.07kg secara normal dengan mudah, selamat & sihat. Alhamdulillah..

Masyaa Allah bersalin nilah saya rasa lebih fokus sebab bertarung sorang-sorang tanpa suami di sisi.Biasa 2 orang anak sebelum ni suami ada teman. Tak fokus sangat.

Satu lagi yang bestnya, saya rasa bersalin ni paling mudah, paling tak sakit dan urat saraf tidak tegang serta tidak ada rasa nak "nyetok" orang kelantan cakap😅atau cramp. Alhamdulillah ibu sihat & "baby" pun sihat. Ada koyak sikit, lepas doc jahit dan rehat kejap, saya hanya minum air zam zam jer lepas selamat bersalin.

Saya masuk wad kejap jer..pukul 8.30malam dah boleh balik rumah. Tak perlu bermalam di wad..alhamdulillah. Itulah kisah saya kongsikan dengan anda semua😄

Moga dengan kisah saya ini, anda di luar sana boleh ambil & amal apa yang saya amalkan semasa saat-saat nak bersalin itu :-)

        Hari saya bersalin 8/01/2016

    Anak ke-3 saya yang diberi nama 
Nur 'Aliah Faqiehah binti Khairil Anwar merangkap baby shaklee😊

Noriah Ibrahim, shaklee independent distributor, hanya amalkan supplement shaklee #sethamil , #setpantang , #setmenyusu & #setkurus

Berminat nak tahu lanjut?..wasap 019-303 9690


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...