Thursday, 25 September 2014

Buah Untuk Diet Yang Lebih Berkesan!

Teks: Si bunga tulip Noriah Ibrahim

Assalamu'alaikum & hai kepada semua follower & pembaca setia blog ini😊
Hari ini saya nak share info kesihatan berkaitan buah untuk diet yang berkesan untuk kurus!😄👍..

Mesti ramai x sabar nak tahu kan?😄

EPAL YANG LUAR BIASA!

Tahukah Anda kajian menunjukkan bahawa wanita yg memakan 3 biji epal setiap hari sebagai sebahagian diet rendah kalori mereka mampu mencapai matlamat mengurangkan berat badan dengan lebih berkesan. kajian ini tentunya menggembirakan bagi wanita yang ingin mengekalkan berat badan ideal secara semulajadi tanpa mengeluarkan kos yang tinggi.



Buktinya tentu sahaja kerana epal mengandungi komponen nutrisi & khasiat yang lengkap bagi memenuhi keperluan kesihatan & gaya hidup masa kini. Biarpun ramai antara kita yang dimanjakan dengan pelbagai jenis makanan mengikut trend terkini, namun khasiat & manfaat nutrisi yang terkandung dalam epal tidak boleh di pandang enteng.


KAWAL NAFSU MAKAN

Sungguhpun epal bukan "buah kegemaran" sebahagian besar rakyat Malaysia, namun epal adalah satu-satunya buah yang "serba boleh". Malah sarat dengan antioksidan yang mampu memperlahankan proses penuaan  sekaligun menjadikan wajah awet muda & sentiasa kelihatan cantik, ceria & bertenaga.
Paling penting epal juga mampu mengurangkan risiko penyakit berkaitan usus & jantung.

Menurut perunding pakar diet, Indra Balaratnam wanita modem khususnya sering dilanda kebimbangan terutamanya dalam mengawal diet seimbang dan mengawal berat badan.

Justeru wanita sering tercari-cari dan mencuba makanan yang bukan sahaja kurang kalori tetapi bebas lemak & kolesterol.

"hakikatnya apa yang dicati-cari ialah makanan yang dapat mengawal nafsu makan. Bagi wanita yang lincah bergerak ke saba-sini & mencari-cari keseimbangan nutrisi dalam kehidupan harian, epal sangat sesuai kerana mengandungi nutrisi penting yang boleh memberi kesan positif terhadap kesihatan & kesejahteraan diri mereka," ujarnya yang ditemui sewaktu acara Apple of My Eye anjuran Washington Apples Commission baru-baru ini.

Kandungan yang terdapat dalam epal seperti serat, potassium, vitamin A,C dan antioksidan merupakan nutriwn penting untuk memelihara kesihatan jantung.

Menurut Hasil kajian Amarican Journal of Clinical Nutrition, memakan lebih banyak epal boleh mengelakkan penyakit jantung & kardiovascular.

Epal yang bernutrisi tinggi ini juga bukan sahaja berpatutan dari segi harga malah setanding dengan nilai buah-buahan superfruit lain seoerti beri biru & delima sekali gus menjadikan ia pilihan tepat seisi keluarga.



Jika anda malas nak kupas-kupas epal setiap pagi boleh mencuba shakes2..
Cinch shakes shaklee setiap pagi sebagai sarapan pagi anda yang berkhasiat, yang tinggi protein soya & serat..bagi membantu anda bertenaga setiap pagi & dalam masa yang sama berat badan anda dapat dikawal & shape up!


Berminat boleh hubungi saya di nombor 019-3039690


Sumber: majalah Harmoni edisi 1september 2014


Continue Reading

Tuesday, 16 September 2014

8 Amalan Makan Secara Sihat

Teks: Si Bunga Tulip🌷Noriah Ibrahim

Assalamu'alaikum & hai semua pembaca yg setia follow blog saya😊..

Harini saya nak share 8 amalan makan secara sihat yg kita boleh follow..x susah mudah jer😊..

1. Makan nasi & produk bijirin lain secukupnya ( utamakan bijirin penuh) serta ubi-ubian.

2. Makan banyak buah-buahan & sayur sayuran setiap hari

3.Makan ikan, daging, ayam, telur & kekacang secara sederhana

4.Ambil susu & produk tenusu secukupnya

5.Hadkan pengambilan makanan yg tinggi lemak serta minyak semasa menyediakan makanan.

6.Pilih & sediakan makanan yg kurang garam & sis

7.Ambil makanan & minuman yg kurang gula

8. Minum banyak air setiap hari (dlm 3 liter)

Jika kita berjaya mengamalkan kesemua 8 amalan ini..in syaa Allah badan kita akan sentiasa sihat😊..akan tetapi jika kita tidak dapat nak mengamalkan ke lapan lapan amalan ini..bolehlah kita mengambil supplement ( makanan tambahan) yg bolrh membantu kita hidup sihat sepanjang hayat😊..

Jika nak pilih supplement, pilihlah supplement yg 100%semulajadi(natural), tidak tiruan & beracun.pilih jugak yg sentiasa selamat & sentiasa berkesan.tidak dilupakan jugak yg halal & telah mendapat kelulusan dpd KKM ( Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jangan pilih yg macam di bawah ini!

Nanti jiwa & badan merana seumur hidup..

Ubat jugak mcm tu.pilih ubat yg bukan tiruan mcm di bawah ini.hati2 memilih supaya kita tidak rugi.beli ubat..tapi xder kesan..sia2 jer..sakit jadi bertambah-tambah sakit.


Semoga perkongsian saya yg sedikit ini dapat bg manfaat yg besar kat semua orang😊..

Jika berminat untuk consultation pasal supplement yg sesuai untuk dipilih, boleh direct wasap@sms@call saya di nombor 019-3039690 (noriah)


Continue Reading

Wednesday, 3 September 2014

Tips & Cara Bancuh Susu Anak Dengan Betul

Teks: Si bunga tulip Noriah Ibrahim

Assalamu'alaikum & hai semua😄..

Hari ini saya nak share Tips & Cara bancuh susu anak dengan betul supaya khasiat & nutrisi yg terkandung dalam susu tersebut terpelihara & tidak rosak.

Jika salah bancuh..khasiat & nutrisi akan rosak..jadi bila bg anak2 kita minum..seperti mereka minum air biasa jer..sebab semua khasiat & nutrisi dlm susu dah hilang.

Tips & caranya ialah..
1.masukkan air panas dulu lebih kurang 1/4 dalam botol susu..

2.kemudian...jangan masukkan susu dulu..tetapi masukkan air sejuk ke paras yg dikehendaki (bila air dlm botol menjadi suam2)

3.barulah masukkan susu last sekali..berapa scoop yg kita nak.bila air dah suam..segala khasiat & nutrisi dlm susu terpelihara..x rosak

4.tutup botol & goncang susu tersebut sehingga susu larut sepenuhnya.

5.baru bg anak2 minum..barulah x hilang khasiat & nutrisi dlm botol susu anak kita tu & dalam masa yg sama..anak2 dapat semua nitrisi yg terdapat dlm susu tersebut.betul x?

Selamat mencuba😄👍..

Gambar susu coklat dutch lady 4,5&6 tahun

Akan tetapi, perlu diingat susu ibu adalah susu yg terbaik di dunia..

"Susuilah anakmu sehingga umur 2 tahun" lebih kurang macam nilah bunyi hadis tentang menyusu anak. (Jika saya salah tlg betulkan ye..tq😊)

Saya juga ada jual set menyusu lengkap yg bg membantu susu badan banyak & meriah ( set menyusu booster).


Jika anda berminat nak tahu lanjut pasal set menyusu lengkap ini...anda bolehlah hubungi saya@wasap saya,Noriah di no 019-3039690 

P/s: free consultation sepanjang pengambilan.



Continue Reading

Tuesday, 2 September 2014

7 Tips & Rahsia Cantik Jelita Awet Muda

Teks: Si bunga tulip🌷Noriah Ibrahim😊

Assalamu'alaikum & hai😄

Lama sangat x meng update kan blog ni😊..

Hari ini saya nak share 7 tips & rahsia cantik jelita & awet muda dpd ustazah yg sgt saya kagumi & telah lama famous di TV & stesen2 Radio...ustazah tersebut x lain & x bukan ialah ustazah Norhafizah Musa😊..saya admire sgt ustazah ini😊

Ok sebelum saya share 7 tips ni..saya ambil sedikit cerita yg telah diceritakan oleh ustazah Norhafizah. Ustazah cerita betapa wanita arab mampu beranak ramai  walaupun usia dah cecah 40tahun kerana mereka telah amalkan makan makanan sunnah...

Sebab itu lepas bersalin beberapa hari luka bersalin mereka cepat pulih..kulit mereka licin, gebu & cantik.mereka juga boleh bersalin operate lebih dpd empat orang.Di Malaysia dulu,jika beranak 3 orang operate@cizer dah kena ikat rahim betul x?.

Sekarang dah bagi keloggaran boleh bereanak operate@sizer 4 orang.Itu pun jika melepasi syarat2 yg telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia.Betul x?.

Jadi kita mesti tertanya2..& sangat nak tahu apa yg mereka iaitu wanita arab amalkan ye..sampai mereka nampu beranak ramai2?..apa tipsnya? Apa rahsianya?

Ha..nilah yg ustazah Hafizah tanya sendiri doktor di sana & ustazah juga turut amalkan dlm kehidupan ustazah.6 tips ini telah diberikan oleh ustazah:

1.amalkan doa ini:
"Allahumma inni as aluka 'ilman naafi'aa"

"Warizqan waasi'aa"

"Wasyifaa an min kulli daa'"

2.amalkan minum 2 sudu pati delime

3.amalkan minum 1 sudu minyak zaitun

4.amalkan minum campuran dlm air suam (3/4gelas),1sudu madu+habbatussauda'(pill@biji)+minyak kelapa dara & beberapa helai za'faran

5.amalkan minun sikit khal( cuka kurma)

6.amalkan gigit sikit kulit kayu manis(ricih2 kecik2 kunyah😄👍)

7.kacip faatimah ( dlm bentuk pil,cari yg original bukan tiruan ye😄)

Ok..dah cukup 7 tips & rahsia cantik jelita & awet muda wanita arab(cleopatra😄

             Cantik x gambar ini?😄

Tetapi saya juga nak share shaklee jugak ada produk x kurang hebatnya...setanding dengan produk2..di atas..antaranya..

Alfalfa fungsinya lebih kurang sama macam kacip faatimah & manjakani sebagai perapat! 

yg istimewanya Alfalfa shaklee xder yg tiruan ye😄..semua original & telah terbukti & di uji secara klinikal ianya selamat, berkesan & semulajadi..

Alfalfa juga digunakan oleh wanita2 di Afrika sebagai tumbuhan yg membantu penghasilan susu badan yang banyak..
         Inilah  rupanya tablet Alfalfa


Selain Alfalfa produk untuk cantik jelita & Awet Muda adalah gabungan 3 produk ini..memang hasilnya memang owesome😄
Collagen powder+vita C+vivix...di buat juga dpd bahan2 semulajadi...& ianya selamat, serta berkesan😄

            Set cantik jelita & awet muda

Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut tentang Alfalfa & set cantik jelita & awet muda ni...bolehlah anda hubungi saya@ wasap ke no: 019-3039690 ( Noriah)

P/s: Khidmat nasihat percuma diberikan😊


Continue Reading