Sunday, 10 June 2018

APA??? KOLAGEN BUKAN HANYA UNTUK KULIT?

Assalamu’alaikum & hai
.
Hari ni C.Yah nak share tentang KOLAGEN bukan HANYA UNTUK KULIT SAHAJA! Banyak lagi manfaat lain yang KOLAGEN mampu BANTU & ramai orang di luar sana yang belum tahu!

Biasanya kalau sebut KOLAGEN, mesti akan teringat kulit yg anjal gebu gebas kan?

Tapi sebenarnya kolagen ni sangatlah banyak peranan dia.

Kolagen adalah sejenis protin yg paling banyak didapati dalam tubuh kita. Ia ada dalam kulit, otot, darah, tulang, tendon, ligamen..

Tugas kolagen ni:-

- menjadikan kulit kita elastik.

- menyambungkan tulang kita dengan otot.

- melindungi organ.

- membina struktur sendi dan tendon.

Badan kita boleh menghasilkan kolagen sendiri. Yes! Tapi penghasilannya semakin berkurangan bila usia kita meningkat. Dan kekurangan kolagen ni boleh jadi lebih laju bila kita terdedah kepada mahatari, asap rokok & diet yg tak seimbang.

Kesan kekurangan kolagen yg boleh kita nampak dan rasa ialah kulit berkedut & sakit sendi.

5 Manfaat Kolagen:-

1. Melegakan sakit sendi. 

Makin kita berusia, rawan kita makin lemah dan merosot. Maka kita akan rasa sendi mula sakit-sakit dan rasa kaku. Satu kajian dibuat oleh makmal perubatan KGK Synergize Inc. ke atas warga emas di London mendapati ia menurunkan simptom osteoartritis sebanyak 40%.

2. Meremajakan kulit. 

Bila kita makin berusia, kulit akan jadi makin kendur dan berkedut. Walau bagaimana pun, kajian ke atas wanita berumur 35-55 tahun mendapati pengambilan kolagen memberi perubahan kepada keremajaan kulit dalam masa 4 minggu.

3. Membantu bina otot dan bakat lemak.

Kolagen adalah komponen utama dalam otot. Kekurangan kolagen akan menganggu muscle mass kita sekaligus menjadikan tubuh kita kurang efisyen untuk membakar lemak. Kajian ke atas 53 orang warga emas yg menghadapi masalah muscle loss mendapati keadaan otot mereka bertambah baik dan pembakaran lemak lebih baik setelah mengambil suplemen kolagen & bersenam.

4. Mengatasi masalah selulit.

Selulit adalah lemak bawah kulit yang sukar dihilangkan kecuali dengan terapi gelombang akustik. Tapi sebenarnya kolagen boleh membantu!

5. Membantu dalam kesihatan usus

Kolagen terdapat dalam tisu penghubung usus dan membantu menyokong & menguatkan lapisan pelindung dalam saluran penghadaman. Kajian terhadap mereka yang menghidapi IBS mendapati mereka mempunyai kekurangan serum kolagen.

Bagaimana Menambahkan Kolagen Harian kita?

1. Sediakan bone broth untuk sup. 

2. Makan kaki ayam, kepak ayam.

3. Ambil kolagen tambahan.

Perlukah ambil kolagen tambahan? Masalah dgn kolagen dari makanan ialah bio-availability. Kolagen dalam bentuk asalnya tidak boleh dicerna oleh tubuh kita. Ia perlu ditukarkan kepada molekul peptida untuk dicerna. Proses ini menjadikan hanya 25-30% saja kolagen yg diserap dari makanan. Oleh itu untuk dapatkan kesan yg baik, mesti makan sumber kolagen dalam amaun yang sangat banyak.

Saya penggemar sup kaki ayam & SCP!





Terima kasih sudi baca :-)
.
Cyahshaklee
#UHFteamRICH
Continue Reading

Thursday, 17 May 2018

Tips Bantu Selesaikan Masalah Ruam-Ruam Merah Bayi




Assalammualaikum..hai
.
Jom baca apa kata pengguna krim pelbagai guna “Herbal Blend Cream” Shaklee...
————————

Sebelum itu saya nak perkenalkan diri saya dulu, Nama saya Amirah Najwa Ab Razak. Sudah berkahwin dan mempunyai anak baru 1( umur 1thn 8 bulan)

Sy nak share shaklee effect anak saya krim herbal blend yang menjadi bualan ibu-ibu yang ada masalah ruam² merah terutama bayi yang baru lahir. 


Anak saya Ahmad aqil masa lahir ada bintik-bintik putih kat muka... 

Lepas 1bulan pulak merah-merah ruam kat pipi pulak.
Mak kata itu ruam susu..

Lepas menyusu saya akan lap dengan kain basah.
Tapi 2-3 hari  merah tetap tak hilang jugak. 

Krim herbal blend mmg sentiasa ada spare kat umah. 
Saya cuba letak kat pipi anak setiap kali lepas mandi.

3 hari konsisten sapu krim herbal blend. Alhamdulillah mmg mujarab

Lepas 1bulan bawah leher pulak start merah-merah dan jugak celah peha 

Tanpa membiarkan merah dan melecet lagi teruk dan tanpa ragu-ragu saya akan sapu krim herbal blend selepas mandi.

Alhamdulillah, krim herbal blend tak pernah mengecewakan saya.

Dan yang paling saya puas hati sangat, bila dah besar sikit nie, nyamuk pulak mendarat kat badan dan macam biasa krim herbal blend bantu selesaikan masalah saya.

Krim herbal blend wajib ada setiap rumah yang ada bayi atau anak kecil


Sekian sahaja perkongsian saya..
—————
.
Alhamdulillah, syukur biiznillah..memang krim herbal blend mesti ada dalam beg bayi setiap masa dan ianya sangat selamat (jika termasuk dalam mulut bayi tak racun) dan betul-betul berkesan!
.


Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut tentang krim herbal blend ni, boleh contact:
.
Your Most Wanted Shaklee Independent Distributor
#cyahshaklee 019-3039690
#shakleeleader
#mentorbisnes
Continue Reading

POWER SUNGGUH COLLAGEN POWDER, ESP Dan SUSTAINED RELEASED VITA-C


Assalamualaikum
Selamat Pagi ,
Selamat Berpuasa Semua,
.
Jom kita baca apa kata pengguna ini...
————

Sebelum Itu Kak Perkenalkan Diri Dulu.

Panggilan Kak Gee
Suami Baru Satu,
Anak Baru Tiga, Alhamdulillah,
Berasal Dari Perak, Menetap Di Bukit Mertajam,

Kak Nak Share Effect Yang Kak Gunakan πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

Wah😱😱😱 Ini lah Penangan Dari Powder Collegen + Vita C + ESP.

Sebelum Akak Mengambil Ini Semua,
Terus Terang Akak Cakap, Memang Kulit Muka Akak Kusam,Tidak Bermaya,Ada Garis Halus Dibawah MataπŸ˜”πŸ˜”Dan Kulit Diwajah Juga Mengelupas Di PipiπŸ˜’πŸ˜’, Serius Ni..

Tetapi... Tetapi😘😘..
Sejak Akak Mengambil Powder Collegen + Vita C + ESP, Semuanya Telah Berakhir,
Wajah Yang Dulunya Kusam..
Kini Nampak Berseri Seri..😍😍,
Kedutan Diwajah Pun Berkurangan, Kulit  Wajah Pun Semakin Halus,😍😍
Semakin Gebu Gebas GituπŸ˜„πŸ˜„,
Siapa Sangka kan.. Penangan Dari Shaklee.
Kini Shaklee Tetap Dihati😘😘

Ini Bukti Dari Akak Sendiri..

Shaklee Memang Terbaik
Powder Collegen
Vita C
ESP







Sekian, Terima Kasih☺☺
————-
.
Alhamdulillah, syukur biiznillah..sekarang kulit wajah kak Gee lebih sihat, putih, gebu, cerah, cantik & berseri-seri...
.
Inilah produk Collagen Powder+ ESP+Sutained Released vita-C yang kak Gee telah guna dan amalkan secara konsistan dan sabar. Hasilnya sangat berbaloi-baloi dan sekarang kak Gee tersenyum bahagia bila setiap kali melihat wajahnya di depan cermin.
.
.
Berminat dan nak tahu lebih lanjut tentang Produk-produk suplemen shaklee boleh contact:
.
.
.
Your Most Wanted Shaklee Independent Distributor
#cyahshaklee  019-3039690 
#shakleeleader
#mentorbisnes
#founderUHFteamRICH
Continue Reading

Friday, 23 March 2018

7 Kebaikan Lechitin Yang Ramai Orang Tak Tahu| UmmiHealthy


Untuk pengetahuan anda, Lecithin Shaklee adalah berasaskan soya, bukan daripada haiwan. Sebiji kapsul Lecithin Shaklee adalah seberat 530mg dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, kita memerlukan 4000mg sehari (lebih kurang 6biji sehari) untuk ia berfungsi membakar/mengemulsikan lemak-lemak di dalam badan kita.
.
Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’ dalam kata ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran.
.
1. Pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain.

Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit- penyakit seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras .
.
Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.
.
Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenya memecahkan lemak) Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian.
.
Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
.
Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa lechitin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan.
Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc. Semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yang bijak.
.

2. mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.

Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
.
Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka-mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
.
3. Bantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita

Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
.
4. makanan otak dan saraf

Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan. 
.
5. Sumber hormon neurotransmitter

Lechitin sangat bagus untuk pelajar. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
.
6. penjagaan paru-paru

Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
.
7. pelincir bagi joint (sendi-sendi) 

Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi-sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
.
Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE. BILE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.
.
.
Terima kasih sudi membaca..
.
Cyah
Sid shaklee
019-3039690


Continue Reading

Friday, 9 February 2018

Mengapa Tubuh Perlu Makanan Tambahan Atau Supplement?

Teks by: Noriah Ibrahim (#cyahshaklee)
Facebook: Noriah Ibrahim
FB page: Ummihealthy
Instagram: ummihealthy
Twitter: ummihealthy

Mengapa Tubuh Perlu Makanan Tambahan Atau Supplement?
.
.
.
Adakah tidak cukup hanya dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan pemakanan seimbang?
.
Menurut pakar Nutrisi terkemuka, Dr. Ray Strand definisi gaya hidup sihat di era moden ini adalah MAKANAN SEIMBANG, SENAMAN DAN MAKANAN TAMBAHAN!
.
.
Sebab Utama Kenapa Badan Kita Perlukan Vitamin Atau Supplemen
.
✅Pengambilan Makanan Segera Yang Tidak Sihat
➡️Gaya hidup moden dan trend masa kini biasanya menyajikan kita dengan rona kehidupan yang sibuk menyebabkan kita terkejar ke sana kemari untuk menyelesaikan urusan kerja. Ramai yang lebih gemar yang memilih makanan segera yang tinggi kandungan MSG dengan alasan untuk menjimatkan masa.
.
.
✅Pengambilan Makanan Seharian Yang Tak Seimbang
➡️Tubuh memerlukan zat yang mencukupi. Untuk memastikan tubuh mendapat zat yang diperlukan, salah satu kriteria adalah memastikan pengambilan makanan seimbang. Namun, makanan ruji rakyat Malaysia biasanya tidak seimbang dan tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.
.
✅Melengkapkan Dos Vitamin Yang Diperlukan Tubuh
➡️Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya Vitamin C dan Vitamin E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.
.
✅Buah Dan Sayuran Sekarang Tidak Lagi Sama Seperti 50 Tahun Dahulu
➡️Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.
.
✅Zat Makanan Mudah Hilang
➡️Ya. Zat makanan memang mudah untuk hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C, protien, dan enzim juga mudah untuk dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.
.
✅Pengambilan Ubat Mengganggu Penyerapan Zat Penting
➡️Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.
-
Oleh sebab faktor-faktor tersebutlah, sekarang kita memang perlukan suplemen untuk "support" apa yang kurang dalam badan kita kerana kesihatan itu kekayaan kita dan modal utama kita mampu menikmati kebahagiaan hidup ini.


Your Trusted SID;
C.Yah 019-3039690
Continue Reading