"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."(Doa supaya tidak dibelenggu oleh hutang-Ma’thurat)

“sesungguhnya Allah tidah akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri”(Ar-Ra’d, ayat 11)

Wednesday, 24 August 2016

KALSIUM OSTEMATRIX Buat My PREGNANCY JOURNEY OWESOME!

Teks: Noriah Ibrahim (Che Yah)

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

Harini C.Yah nak share pasal KALSIUM OSTEMATRIX yang sememangnya banyak sangat membantu C.Yah ketika waktu kehamilan anak yang ke-3 C.Yah. Memang OHSEM lah OSTEMATRIX ni. Sampai ke hari ini C.yah masih amik OSTEMATRIX ni.



Ostematrix ni bukan sekadar KALSIUM semata2 tau...ia KALSIUM yang LUAR BIASA khasiatnya & isi kandungan OSTEMATRIX ni selain KALSIUM salah satunya MAGNESIUM untuk membantu KALSIUM dapat diserap sepenuhnya( 100%) dalam badan kita. Sebab nilah ramai orang cari OSTEMATRIX ni.

C.Yah ambik OSTEMATRIX ni di trimester ke-2 kehamilan anak ke-3 C.Yah. Kesannya masyaAllah BERBEZA sangat-sangat semasa hamil anak pertama & kedua berbanding anak ke-3 ni. 

Dulu, masa C.Yah mengandung anak pertama & kedua, C.yah tak kenal lagi set hamil, bersalin & menyusu shaklee ni..sedih & kesian kan?

Masa hamil anak pertama & kedua C.yah lenguh sangat-sangat badan terutama di bahagian peha & betis. Sakit belakang & pinggang tak payah cakaplah..Allah saja yang tahu. Dengan sakit urat lagi & setiap kali bangun dari tidur mesti rasa nak cramp & tarik mengkarung banyak kali kena.huhu..terasa perit mengandung anak pertama & kedua masa tu. Nak mengurut jer tiap-tiap hari. Sebab tu gap 4 tahun anak ke-3 ni..hehe

Selepas 4 tahun, lepas C.Yah bersedia nak tambah anak lagi, pada bulan 5 tahun 2015,  C.Yah dapat tahu C.yah hamil..Ya Allah..Allah sahaja yang tahu betapa happy nya C.Yah nak dapat baby lagi..hehe..

Sebenarnya C.Yah teringin nak baby shaklee..kiki sebab ramai duk share baby shaklee ni sihat & kulit pun putih gebu & badan keras..senang pegang..kepala x lembik. Alhamdulillah..mengandung Anak-3 ni Allah makbulkan doa C.Yah nak baby shaklee jugak.

Memang start dari awal kehamilan C.Yah terus amik set hamil shaklee ( ESP+Vitalea iron formula+vitamin C+bcomplex) & masuk 3 bulan kehamilan baru C.Yah add on OSTEMATRIX. 

Alhamdulillah bersyukur sangat-sangat dapat amik OSTEMATRIX ni sebab kesan dia masyaAllah boleh dikatakan lenguh-lenguh badan C.Yah dah tak rasa lenguh dah..lenguh di peha & betis pun hilang. Tiada lagi sakit pinggang & belakang. Tarik mengkarung & cramp dah tak menyerang dah masa hamil anak ke-3 ni.

Oh ye, masalah sembelit semasa hamil pun dah tak der. Dulu, Ya Allah sembelit..seram woo haha..sakit. Yang paling C.Yah syukur sangat-sangat dari awal kehamilan sampailah saat-saat nak bersalin C.Yah dapat solat berdiri..masa sarat pun mampu solat berdiri lagi malah sempat buat yang sunat lagi berdiri.
Betapa #vitaminshaklee ni dapat bantu C.Yah kekal sihat, cergas & cerdas sepanjang kehamilan anak-3 ni.

Malah di saat-saat nak bersalin dalam labour room pun C.Yah sempat amik OSTEMATRIX bersama BCOMPLEX untuk kurangkan rasa sakit semasa nak push baby tu & buat otot rasa relax tidak tegang. Alhamdulillah Allah bagi memang tidak rasa sakit & mudah sangat bersalin anak no-3 ni. Syukur Alhamdulillah...

That''s why C.yah nak habaq KALSIUM OSTEMATRIX ni mampu buat YOUR PREGNANCY JOURNEY pun OWESOME! In syaa Allah biiznillah..ameen

 
Ni gambar #babyshaklee C.Yah Nur 'Aliah Faqiehah, skarang usianya sudah 7bulan :-)
Alhamdulillah...baik, senang jaga & sihat!

Nanti C.yah citer masa berpantang dengan OSTEMATRIX ( Set Pantang ) & pasal BABYSHAKLEE #shakleeeffect kat baby pulak ye..in syaa Allah... di next entry...

Terima kasih kerana setia membaca sharing C.Yah :-)

Berminat nak order atau nak tahu lanjut pasal OSTEMATRIX, SET HAMIL, BERPANTANG & MENYUSU yang C.Yah amik..boleh contact di talian hotline C.Yah seperti di bawah ini :-)

Tuesday, 23 August 2016

BABYWEARING Banyak Bantu Mudahkan PERGERAKAN IBU SIBUK Seperti SAYA

Teks: By Noriah Ibrahim (CheYah)

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

Ok, Skarang C.Yah Nak share Bagaimana  Penggunaan BABYWEARING ini banyak bantu C.Yah mudah bergerak ke mana2 sahaja berdua bersama baby tanpa suami di sisi & KELEBIHAN menggunakan baby wearing ini berbanding stroller bagi C.Yah lah.

BABYWEARING ni yang C.Yah tahu ada 3 jenis WRAP, RING SLING & SSC. Boleh dikatakan semua C.Yah suka & selesa pakai.
Yang C.Yah pernah cuba sekejap RING SLING. Ok..best guna senang..cepat jer nak pakai dia.

 
Ini RING SLING

WRAP pula memang C.Yah try lama dalam 2 minggu. Masa tu kawan suruh amik try dulu tengok selesa atau tidak sebelum beli sendiri dan C.Yah suka pakai WRAP tu. Alhamdulillah memang C.Yah lebih suka WRAP berbanding RING SLING sebab WRAP kainnya lebar & panjang, jadi C.yah boleh belit banyak skit dan rasa lagi selamat baby duk dalam WRAP & rasa sangat selesa.

Walaupun orang kata WRAP ni susah nak nak belit-belit & leceh tapi bagi C.Yah sebaliknya. C.Yah rasa mudah sebab dalam kereta pun C.yah boleh pakai WRAP tu..hehe orang kata "more praktis makes perfects betul?"

 
Tengok baby selesa & lena tidur dalam WRAP

 
Mudahkan pakai WRAP..selesa amat

 
Ni masa nak kemaskan depan cermin...terpaksa rendahkan badan sebab cermin rendah..hehe


Masa berhajat nak beli WRAP, tiba2 C.Yah dapat hadiah BABYWEARING BOBA AIR daripada SUPER DUPER UPLINE C.Yah is Presidential MASTER IFFAH ANUAR (MIA). Dia hadiahkan sempena new born baby shaklee bulan Januari 2016. Rezeki kan?..Alhamdulillah, masa tu masih belum beli lagi wrap syukur :-).

Bila dah rasa Pakai BOBA BABYWEARING ni lagi lah best..hehe sebab memang mudah, cepat & pantaslah penggunaannya..main klip-klip jer. Lepastu nipis, ringan & mudah dilipat kecil untuk dibawa ke mana2..masuk dalam handbeg pun boleh..hehe

Maka bermulalah episod berBABYWEARING dengan BOBA AIR. Tidak kira ke mana C.Yah pergi, bukak booth, Car Boot Sales,  pos barang customer, cod barang customer & pergi event2  kecil & besar yang dianjurkan oleh SHAKLEE COMPANY & UPLINE C.Yah. Rasa mudah jer. Tidak menjadi suatu kesusahan bagi C.Yah untuk join apa-apa program shaklee bawak bersama baby C.Yah dengan pakai BOBA AIR jer.

 
Ni bersama bapa saudara belah umi

Yang Paling Bestnya BABYWEARING ni kelebihan dia BONDING antara ibu dengan baby tu sangat rapat & erat sebab baby tidur rapat ke dada ibu.baby rasa selesa & selamat. anak C.Yah tidur pun lama dalam BOBA AIR. Hehe..

Bulan Jun 2016 lepas, C.Yha siap naik pentas NATIONAL CONFERENCE  terima AWARD    EFFECTIVE LEADER dalam BISNES SHAKLEE dengan pakai BABYWEARING BOBA AIR ni jer hehe..ini gambarnya. Memang C.Yah tak der stroller untuk baby ni sehingga umurnya skarang 7bulan :-). Baru nak usha2 stroller ni hehe..Tapi BABYWEARING tetap No#1 dihati C.Yah :-)

 
Semasa di Pentas National Conference Shaklee

 
Masih lagi di Pentas National Conference Shaklee

 
Sebelum naik Pentas National Conference Shaklee

Oh ye if anda pernah dengar & tahu pasal #vitaminshaklee & nak cuba...boleh contact hotline C.Yah ni :-). Terima kasih kerana menjadi pembaca setia blog C.Yah ni.





Monday, 22 August 2016

NAK Jadi LEADER HEBAT mesti ADA ILMU

Teks: by Noriah Ibrahim

Assalamu'alaikum...

Alhamdulillah...rasa terpanggil untuk share dengan pembaca blog ambo apa yang ambo buat weekend lepas (sabtu 20/8/2016)

Sebagai salah seorang "leader" dalam bisnes shaklee...ambo terasa masih banyak lagi benda yang ambo perlu belajar untuk memantapkan lagi ilmu "coaching" buat anak cucu downline ambo dalam team ambo sendiri iaitu "ummihealthyfamilies".

Pada pagi Sabtu lepas ambo & geng shaklee ambo di bawah group Surijunior Master Farihah telah buat keputusan untuk pergi ke kelas "Intensive Coaching by Master Haji Roslan" Bertempat di "Shaklee Penang Branch" pada pukul 2petang hingga 6petang dengan menaiki sebuah keretapi komuter dari Arau ke Butterworth.



Pada pagi Sabtu tersebut, kami buat keputusan nak naik komuter pukul 10.44 pagi tetapi pagi itu kami nyaris-nyaris tertinggal komuter pukul 10.44pagi tersebut. Alhamdulillah Allah tolong mudahkan kami pada hari tersebut, kami sempat naik komuter pukul 10.44pagi & dijangka sampai di Butterworth pada pukul 12.30tengahari. Kalau kami tertinggal komuter pukul 10.44pagi...pasti kami sampai lewat di Butterworth & terkejar-kejar nanti.

Sampai pukul 12.30tengahari Sempatlah juga kami makan & solat dulu sebelum join kelas tersebut pukul 2petang. Oh ya lupa...hehe ambo gi kelas tersebut ditemani baby shaklee ambo umur 7 bulan. Ambo panggil "adik sweet"...adik sweetlah yang setia pergi mana2 bersama ambo sebab adik eksklusif BF & ambo plok tak simpan/buat EBM.

 

Dalam komuter Allah temukan dengan sorang adik ni untuk ambo  "share" tentang kebaikan #vitaminshaklee. Dia student uitm kampus Arau namanya Annisa. Annisa terus berminat nak cuba vitamin #bcomplex bulan september nnti in syaa Allah.

 

Nilah geng ambo yg ambo citer tadi Master Farihah ( yang bertudung putih bunga-bunga) super upline ambo & Kak Badrul Asiyah ( yang bertudung kelabu ), sideline ambo di bawah group Surijunior Master Farihah.

 

 

 

Seronok jugak gi program atau kelas naik komuter ni...hehe. Sebelum ni pergi dengan kereta jer. Dan jimat pun jimat. Tiket pergi balik hanya RM20 dari Arau ke Butterworh.
Jimat masa & tenaga jugak. Siap boleh rehat-rehat lagi..nak tidur pun boleh..hehe. Orang cakap di mana ada kemahuan di situ nampak jalannya kan?

Ni jadual komuter tersebut. sape yang nak naik komuter belah2 Perlis, Kedah & Penang boleh lah tengok dan rujuk jadual perjalanan komuter ni kan?

 

Kami sampai Butterworth dalam pukul 12.40 macam tu...sideline ambo, Haslin Nordin offer  nak  amik kami di stesen komuter tersebut. Sideline ambo ni memang dah bermastautin di Penang, Jadi mudah dia datang amik kami bawak kami pergi branch. Ha..inilah Haslin tu :-). Baik dia sanggup amik & hantar kami ke stesen komuter tau. Moga Murah rezeki Haslin.ameen.



Kami berprogram  lebih kurang 4jam. Sharing pengalaman dalam bisnes shaklee ni daripada 4 orang speaker hebat-hebat ni. Start daripada Master Noorlaila, lepas tu Presidential Master Haji Roslan, kemudian Master Norwina & Last Sekali daripada Master Farihah sendiri.



 
Ni Master Noorlaila

 
Ni presidential Master Haji Roslan

Ni Master Norwina

Ni Master Farihah (Super Upline ambo yang banyak ketuk ambo)

 
Ni sorang lagi upline ambo Master Nini Nisrin ( yang terlalu banyak ketuk ambo & berjasa kat ambo dalam bisnes shaklee)

Alhamdulillah...selama Ambo join kelas ni..adik sweet ni baik jer..syukur sangat-sangat..anak ambo ni duk baik..Ambo dapat FOKUS kelas ni 100%...alhamdulillah...banyak sangat ilmu yang dishare dalam kelas ini yang boleh saya "apply" kan dalam organisasi atau team ambo #ummihealthyfamilies nanti. 

New spirit...New planning...New Approach...in syaa Allah...New Leader is coming soon & effective leader & rank up will be built in syaa Allah..ameen


Oklah, setakat ini sahaja sharing ambo hari ini. Next entry yang lebih segar & menarik yang ambo nak share dengan anda semua yang setia membaca di blog ambo ni in syaa Allah...

Anda Berminat Nak Sertai Team ambo # ummihealthyfamilies atau nak order #vitaminshaklee dengan ambo?...boleh hubungi ambo di talian hotline ni.


Terima kasih :-) see u next entry k :-) 

Friday, 22 January 2016

Mudahnya Bersalin Tidak Sampai 30 Minit Dalam Labour Room

Teks: Noriah Ibrahim

Mudahnya Bersalin Tidak Sampai 30minit Dalam Labour Room

Alhamdulillah..syukur pada Alllah..harini baru saya berkesempatan untuk berkongsi sedikit kisah saya, bagaimana  saya dapat bersalin dengan mudah puteri ke-3 saya pada 08/01/2016 baru-baru ini.

Sepatutnya due date saya 28/01/2016..tetapi "baby girl" saya nak keluar awal 20hari dari tarikh due😄..cukup 37minggu 1hari tepat jam 12.40petang dia keluar melihat dunia,Alhamdulillah..syukur😊

Pada hari khamis malam jumaat (07/01/2016) selepas solat maghrib terlintas di hati nak buat air selusuh sendiri dengan baca 3x yasin pada malam tu.saya pergi ke dapur, amik botol air shaklee, isikan dengan air masak penuh, kemudian saya bawa ke tempat saya solat tadi terus bukak penutup botol air dan saya mulakan baca yasin..kebetulan pulak malam tu malam jumaat:-).

Selepas selesai baca 3x yasin, saya hembus kat air tu dan saya doa "Ya Allah engkau permudahkanlah urusan bersalinku"ameen. Saya minum air tu tuk hilangkan dahaga selepas baca 3x yasin tersebut.

Selepas tu saya tergerak hati nak solat sunat hajat 2 rakaat & solat sunat taubat 2 rakaat untuk mintak Allah permudahkan bersalin jugak.

Selesai solat isya'...saya buat kerja sikit..dalam pukul 10malam saya dah tidur..terbangun kul 3pagi, biasalah tuk buang air kecil:-), terus solat sunat tahajud 2rakaat. Selepas tu sambung tidur.

Bangun pagi esoknya..selepas solat subuh, saya baring jap amik phone update FB & sharing info kat group wasap team shaklee saya. 

Pukul 9 pagi, abah saya keluar pergi beli nasi belauk tuk makan pagi kami sekeluarga . Selepas "breakfast" dalam pukul 10pagi, perut saya mula berasa sakit memulas..tapi masa tu tak rasa lagi nak buang air besar..rasa macam sakit contraction pun ada..setiap 2-3minit rasa sakit tu datang lagi..3 kali rasa memulas, baru rasa nak buang air besar..

Saya cakap kat umi saya, "umi kito sakit perut ni"..umi saya cakap, "ha sakit nak bersalin dah tu" .saya cakap," tak lagi kot, rasa nak buang air besar ni".so saya gi toilet..selesai buang air besar, saya duk depan tv, tengok tv jap. Tiba2 sakit tu datang balik, selang 2-3minit datang sakit yang sama, cukup 5-6kali sakit tu datang, saya gtau umi saya lg,"umi, sakit lg ni..kejap2 datang, umi cakap "ha betullah tu, nak bersalin dah tu",cepatlah siap2 gi klinik bersalin.

Nasib baik minggu sebelum tu saya dah booking klinik bersalin tu. umi saya siap cakap, tak payah mandilah, jom siap-siap bawa barang kita pergi sekarang. Saya cakap kat umi, saya nak mandi dulu..saja saya lengah-lengahkan masa.

Selepas siap mandi, saya teringat kawan saya cakap, jika tak nak sakit sangat masa bersalin telan bcomplex 2biji & ostematrix 6biji. Tapi, saya sempat telan 2biji bcomplex & 4biji ostematrix jer. Sakit memang datang 2-3minit sekali,tapi saya buat tak tahu jer. Tak layan sangatlah sakit tu.

Dah siap2 semua..bawa barang-barang baby & saya.Masa tu suami saya tak balik minggu tu, sebab dia "aim" nak balik minggu selepas tu dalam 13/01/2016. Suami saya kat Kangar Perlis kerja. Jadi, saya mintak abah dan umi hantarkan ke klinik, sebelum tu, sempat lagi saya solat sunat dhuha 2rakaat beserta sujud syukur.Alhamdulillah.

"On the way" ke klinik, sempat lagi saya mintak abah saya berhenti kat ATM Bank Islam untuk "draw" duit sebab saya tak ada "cash" masa tu, nak "stand by" duit bersalin. Contraction still datang 2-3minit skali :-).

Sampai di klinik rasanya dalam pukul 11.30 macam tulah, lepas "register" saya duduk kejap,masa tu ada 3orang patient lg sebelum saya. Lepas 10-15minit saya dipanggil masuk bilik doktor. Saya gtau saya sakit perut sahaja. Tak ada "bleeding" dan tak ada "pecah air ketuban"..tapi sakit "contraction" setiap 3 minit datang dah lebih 10kali sakit.

Doctor pun nak "check" jalan. lepas check jalan doc kata jalan dah bukak 4-5cm tak lama dah ni, nipis dah ni..jap lg bersalinlah tu:-). Doc pesan if sakit jangan teran dulu tau, tarik nafas dan hembus jer, sebab ada patient lg kat labour room. Doc suh saya tunggu kat luar kejap. Nnti dah kosong labour room  dia panggil balik.

Saya keluar bilik doc & siap call asben gitau mungkin jap lagi bersalin, rasanya tak sempat nak tunggu dia balik. Saya dah tak duduk ..saya berjalan jer tunggu sampai doc panggil.

Bila doc panggil masuk labour room tuk check jalan kali ke-2..jalan dah bukak 7cm..doc cakap,"hrmm x lama dah ni, sikit lg nk bersalin ni.masa tu pukul 12.15ptg.Doc ckp, if rasa sakit, jangan teran dulu tau, tarik nafas hembus. Doc prepare tuk masukkan air 1 botol& nk pecahkan air ketuban.

Saya plak dari start sakit kat rumah sampai dalam labour room tak putus-putus zikir doa Nabi Yunus "laa ilaaha illa anta, subhanaka inni kuntu minazzhoolimin".saya juga bawa bekal botol air berisi air bacaan 3x yasin yang saya buat malam sebelum tu dan air zam zam. Yang tu jer saya duk minum sambil zikir bila sakit.

Satu lagi, sebelum bersalin, masa doc prepare nak pecahkan air ketuban sempat lagi saya baca  1 kali surah yasin sampai abis yang saya hafal sebelum ni.xsampai 10minit lepas pecahkan air ketuban saya terus sakit nak teran.Lepas gtau doc, doc kata bila sakit jer start teran ye.

Lepas 2kali teran jer,alhamdulillah tepat pukul 12.40ptg lahirlah mujahidah kecil dengan berat 3.07kg secara normal dengan mudah, selamat & sihat. Alhamdulillah..

Masyaa Allah bersalin nilah saya rasa lebih fokus sebab bertarung sorang-sorang tanpa suami di sisi.Biasa 2 orang anak sebelum ni suami ada teman. Tak fokus sangat.

Satu lagi yang bestnya, saya rasa bersalin ni paling mudah, paling tak sakit dan urat saraf tidak tegang serta tidak ada rasa nak "nyetok" orang kelantan cakap😅atau cramp. Alhamdulillah ibu sihat & "baby" pun sihat. Ada koyak sikit, lepas doc jahit dan rehat kejap, saya hanya minum air zam zam jer lepas selamat bersalin.

Saya masuk wad kejap jer..pukul 8.30malam dah boleh balik rumah. Tak perlu bermalam di wad..alhamdulillah. Itulah kisah saya kongsikan dengan anda semua😄

Moga dengan kisah saya ini, anda di luar sana boleh ambil & amal apa yang saya amalkan semasa saat-saat nak bersalin itu :-)

        Hari saya bersalin 8/01/2016

    Anak ke-3 saya yang diberi nama 
Nur 'Aliah Faqiehah binti Khairil Anwar merangkap baby shaklee😊

Noriah Ibrahim, shaklee independent distributor, hanya amalkan supplement shaklee #sethamil , #setpantang , #setmenyusu & #setkurus

Berminat nak tahu lanjut?..wasap 019-303 9690


Mudahnya Bersalin Tidak Sampai 30 Minit Dalam Labour Room

Teks: Noriah Ibrahim

Mudahnya Bersalin Tidak Sampai 30minit Dalam Labour Room

Alhamdulillah..syukur pada Alllah..harini baru saya berkesempatan untuk berkongsi sedikit kisah saya, bagaimana  saya dapat bersalin dengan mudah puteri ke-3 saya pada 08/01/2016 baru-baru ini.

Sepatutnya due date saya 28/01/2016..tetapi "baby girl" saya nak keluar awal 20hari dari tarikh due😄..cukup 37minggu 1hari tepat jam 12.40petang dia keluar melihat dunia,Alhamdulillah..syukur😊

Pada hari khamis malam jumaat (07/01/2016) selepas solat maghrib terlintas di hati nak buat air selusuh sendiri dengan baca 3x yasin pada malam tu.saya pergi ke dapur, amik botol air shaklee, isikan dengan air masak penuh, kemudian saya bawa ke tempat saya solat tadi terus bukak penutup botol air dan saya mulakan baca yasin..kebetulan pulak malam tu malam jumaat:-).

Selepas selesai baca 3x yasin, saya hembus kat air tu dan saya doa "Ya Allah engkau permudahkanlah urusan bersalinku"ameen. Saya minum air tu tuk hilangkan dahaga selepas baca 3x yasin tersebut.

Selepas tu saya tergerak hati nak solat sunat hajat 2 rakaat & solat sunat taubat 2 rakaat untuk mintak Allah permudahkan bersalin jugak.

Selesai solat isya'...saya buat kerja sikit..dalam pukul 10malam saya dah tidur..terbangun kul 3pagi, biasalah tuk buang air kecil:-), terus solat sunat tahajud 2rakaat. Selepas tu sambung tidur.

Bangun pagi esoknya..selepas solat subuh, saya baring jap amik phone update FB & sharing info kat group wasap team shaklee saya. 

Pukul 9 pagi, abah saya keluar pergi beli nasi belauk tuk makan pagi kami sekeluarga . Selepas "breakfast" dalam pukul 10pagi, perut saya mula berasa sakit memulas..tapi masa tu tak rasa lagi nak buang air besar..rasa macam sakit contraction pun ada..setiap 2-3minit rasa sakit tu datang lagi..3 kali rasa memulas, baru rasa nak buang air besar..

Saya cakap kat umi saya, "umi kito sakit perut ni"..umi saya cakap, "ha sakit nak bersalin dah tu" .saya cakap," tak lagi kot, rasa nak buang air besar ni".so saya gi toilet..selesai buang air besar, saya duk depan tv, tengok tv jap. Tiba2 sakit tu datang balik, selang 2-3minit datang sakit yang sama, cukup 5-6kali sakit tu datang, saya gtau umi saya lg,"umi, sakit lg ni..kejap2 datang, umi cakap "ha betullah tu, nak bersalin dah tu",cepatlah siap2 gi klinik bersalin.

Nasib baik minggu sebelum tu saya dah booking klinik bersalin tu. umi saya siap cakap, tak payah mandilah, jom siap-siap bawa barang kita pergi sekarang. Saya cakap kat umi, saya nak mandi dulu..saja saya lengah-lengahkan masa.

Selepas siap mandi, saya teringat kawan saya cakap, jika tak nak sakit sangat masa bersalin telan bcomplex 2biji & ostematrix 6biji. Tapi, saya sempat telan 2biji bcomplex & 4biji ostematrix jer. Sakit memang datang 2-3minit sekali,tapi saya buat tak tahu jer. Tak layan sangatlah sakit tu.

Dah siap2 semua..bawa barang-barang baby & saya.Masa tu suami saya tak balik minggu tu, sebab dia "aim" nak balik minggu selepas tu dalam 13/01/2016. Suami saya kat Kangar Perlis kerja. Jadi, saya mintak abah dan umi hantarkan ke klinik, sebelum tu, sempat lagi saya solat sunat dhuha 2rakaat beserta sujud syukur.Alhamdulillah.

"On the way" ke klinik, sempat lagi saya mintak abah saya berhenti kat ATM Bank Islam untuk "draw" duit sebab saya tak ada "cash" masa tu, nak "stand by" duit bersalin. Contraction still datang 2-3minit skali :-).

Sampai di klinik rasanya dalam pukul 11.30 macam tulah, lepas "register" saya duduk kejap,masa tu ada 3orang patient lg sebelum saya. Lepas 10-15minit saya dipanggil masuk bilik doktor. Saya gtau saya sakit perut sahaja. Tak ada "bleeding" dan tak ada "pecah air ketuban"..tapi sakit "contraction" setiap 3 minit datang dah lebih 10kali sakit.

Doctor pun nak "check" jalan. lepas check jalan doc kata jalan dah bukak 4-5cm tak lama dah ni, nipis dah ni..jap lg bersalinlah tu:-). Doc pesan if sakit jangan teran dulu tau, tarik nafas dan hembus jer, sebab ada patient lg kat labour room. Doc suh saya tunggu kat luar kejap. Nnti dah kosong labour room  dia panggil balik.

Saya keluar bilik doc & siap call asben gitau mungkin jap lagi bersalin, rasanya tak sempat nak tunggu dia balik. Saya dah tak duduk ..saya berjalan jer tunggu sampai doc panggil.

Bila doc panggil masuk labour room tuk check jalan kali ke-2..jalan dah bukak 7cm..doc cakap,"hrmm x lama dah ni, sikit lg nk bersalin ni.masa tu pukul 12.15ptg.Doc ckp, if rasa sakit, jangan teran dulu tau, tarik nafas hembus. Doc prepare tuk masukkan air 1 botol& nk pecahkan air ketuban.

Saya plak dari start sakit kat rumah sampai dalam labour room tak putus-putus zikir doa Nabi Yunus "laa ilaaha illa anta, subhanaka inni kuntu minazzhoolimin".saya juga bawa bekal botol air berisi air bacaan 3x yasin yang saya buat malam sebelum tu dan air zam zam. Yang tu jer saya duk minum sambil zikir bila sakit.

Satu lagi, sebelum bersalin, masa doc prepare nak pecahkan air ketuban sempat lagi saya baca  1 kali surah yasin sampai abis yang saya hafal sebelum ni.xsampai 10minit lepas pecahkan air ketuban saya terus sakit nak teran.Lepas gtau doc, doc kata bila sakit jer start teran ye.

Lepas 2kali teran jer,alhamdulillah tepat pukul 12.40ptg lahirlah mujahidah kecil dengan berat 3.07kg secara normal dengan mudah, selamat & sihat. Alhamdulillah..

Masyaa Allah bersalin nilah saya rasa lebih fokus sebab bertarung sorang-sorang tanpa suami di sisi.Biasa 2 orang anak sebelum ni suami ada teman. Tak fokus sangat.

Satu lagi yang bestnya, saya rasa bersalin ni paling mudah, paling tak sakit dan urat saraf tidak tegang serta tidak ada rasa nak "nyetok" orang kelantan cakap😅atau cramp. Alhamdulillah ibu sihat & "baby" pun sihat. Ada koyak sikit, lepas doc jahit dan rehat kejap, saya hanya minum air zam zam jer lepas selamat bersalin.

Saya masuk wad kejap jer..pukul 8.30malam dah boleh balik rumah. Tak perlu bermalam di wad..alhamdulillah. Itulah kisah saya kongsikan dengan anda semua😄

Moga dengan kisah saya ini, anda di luar sana boleh ambil & amal apa yang saya amalkan semasa saat-saat nak bersalin itu :-)

        Hari saya bersalin 8/01/2016

    Anak ke-3 saya yang diberi nama 
Nur 'Aliah Faqiehah binti Khairil Anwar merangkap baby shaklee😊

Noriah Ibrahim, shaklee independent distributor, hanya amalkan supplement shaklee #sethamil , #setpantang , #setmenyusu & #setkurus

Berminat nak tahu lanjut?..wasap 019-303 9690


Tuesday, 15 December 2015

7 Tips Atasi Dagu Berlapis

Teks: Noriah Ibrahim



Dagu berlapis disebabkan lapisan lemak yang menonjol di bawah dagu. keadaan ini dapat mengganggu, tidak enak dipandang dan menurunkan kepercayaan diri seseorang. Lapisan lemak di kawasan  bawah dagu boleh terjadi pada siapa pun, terutama pada orang gemuk. Selain itu, faktor genetik atau keturunan juga memainkan peranan1 penting munculnya dagu berlapis.

Berikut adalah 7 tip mudah untuk menghilangkan lemak pada dagu secara semula jadi, murah dan tidak berbahaya.

#tip 1: Kunyah Gula-gula Getah

     Mengunyah gula-gula getah adalah senaman yang baik untuk wajah. selain dapat membersihkan gigi dan membuatkan nafas berbau segar, kunyahan ini juga membantu mengatasi lemak di bawah dagu. Gerakan mulut membuatkan dagu juga bersenam secara tidak langsung.

#Tip 2: Guna Ketulan Ais

     Gunakan ais ketul untuk membantu mengatasi dagu berlapis. Letakkan ais di dalam kain, kemudian tekapkan ketulan ais di bawah dagu. Telan dan lepaskan, lakukan gerakan ini sebanyak 20 hingga 30 kali. Amalkan setiap hari, kulit bahagian dagu akan tampak semakin anjal.

#Tip 3: Jelirkan Lidah

     Jelirkan lidah anda keluar, jika boleh cuba sentuh hujung hidung. Jika tidak, lakukan yang termampu. Gerakan ini menguatkan otot dan mencantikkan bahagian dagu. Otot di bahagian leher juga terasa tegang. Lemak yang berkumpul di dagu dapat dikurangkan. Lakukan sekerap mungkin, anda pasti gembira dengan hasilnya.

#Tip 4: Senaman Wajah

     Lakukan senaman wajah dengan menyebut a,e,i,o,u sebanyak 40kali. Amalkan senaman ini pada waktu pagi dan malam secara konsistan. Gerakan mulut yang terhasil daripada sebutan huruf tersebut dikatakan dapat membantu membentuk wajah menjadi lebih menarik.

#Tip 5: Mendongak

     Sebaik sahaja bangun daripada tidur, dongak kepala ke atas selama 15 saat. Lakukan sebanyak 10 kali, menjadi tegang. Bahagian dagu yang berlipat akan berkurangan secara perlahan-lahan.

#Tip 6: Jaga Pemakanan

     Elakkan makanan berlemak, kerana ia membuatkan berat badan mudah naik. Begitu juga dengan wajah, bahagian dagu akan berlapis jika anda gemar mengambil makanan berlemak dan berkolesterol tinggi.

#Tip 7: Urutan

     Gunakan krim arau lotion, lakukan urutan dahu secara menaik. Teknik urutan ini membantu memecahkan lemak dan membuatkan kulit di bahagian serta leher semakin anjal.

Sumber: MW

Terima kasih kerana sudi singgah baca entry ini :-) moga bermanfaat untuk anda semua :-)

Salam sayang;
Noriah Ibrahim
Shaklee Independent Distributor
Cod area Perlis 

4 Fakta Tentang KANSER

Teks: Noriah Ibrahim

                      Sel Kanser

Kanser dimomokkan oleh sebahagian besar khalayak sebagai suatu yang menakutkan.

Ini kerana diagnosis penyakit kanser sering kali dilihat sebagai sesuatu yang buruk sehingga menyebabkan pengidapnya berasa tertekan.

Jom baca 4 Fakta tentang Kanser:

#Fakta 1: Perlu Pendedahan atau Bicara Terbuka Tentang Kanser

Kanser boleh menyerang sesiapa sahaja. bagi lelaki, kanser paru-paru, kanser kolorektal dan kanser prostat antara yang selalu terjadi.

Jadi, terbuka soal bercerita tentang kanser dapat membantu pesakit kanser melawan penyakit tersebut.

#Fakta 2: Kanser Ada Tanda dan Gejala

Hampir semua jenis kanser mempunyai tanda dan gejala awal yang membolehkan pengidapnya menerima rawatan awal.

Kanser merupakan penyakit tidak menular yang ditandai dengan adanya sel atau jaringan abnormal yang bersifat ganas, tumbuh dengan cepat dan merebak ke bahagian lain pesakit kanser.

#Fakta 3: Kanser Jika Dirawat Dari Awal Tidak Akan Berdepan Dengan Maut

Sebenarnya, kanser dapat dirawat dari awal bermula daripada individu, iaitu pengidapnya, komuniti setempat dan pemimpin atasan.

Kanser boleh dikatakan sebagai penyakit yang berpunca daripada gaya hidup kerana sebahagian besar kanser dapat dicegah dengan melakukan gaya hidup sihat dan menjauhkan diri daripada faktor risiko.

#Fakta 4: Pesakit Kanser Sebenarnya Boleh Dirawat dan Ada Ikhtiarnya

Setiap orang berhak menerima rawatan kanser.

Antara produk yang boleh ikhtiar penyakit kanser adalah dengan mengamalkan dan detoxs dengan "VIVIX"

     Bahan yang terkandung dalam vivix 

         Siapa yang memerlukan vivix

Antara testimoni yang telah berjaya bebas kanser;

       Bekas Pesakit Kanser Paru-Paru



Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca info kesihatan di sini..

Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut tentang vivix, boleh hubungi atau whatsapp saya,

Noriah Ibrahim
Shaklee Independent Distributor
Area Kangar Perlis

Jumpa di next entry..terima kasih :-)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...