Thursday, 28 March 2019

Tips Hadapi Cuaca Panas Terik dengan Tenang


4 tips yang anda mesti ada dan buat sebelum nak keluar dari rumah ketika cuaca panas terik

1) Minum banyak air untuk kekal hidrat. Lagi senang minum la #performancedrink. Sangat membantu mengekalkan bendalir dalam badan. Kita lambat nak rasa haus. Tekak pun tak lah rasa kering perit sahaja.

2) Gunakan payung apabila keluar rumah supaya kita terlindung daripada panas terik matahari. Berpayung dapat mengurangkan kita terdedah kepada cahaya matahari yang panas.

3) Pakailah #youthmoisturizer  yang ada SPF 50. Tinggi kan SPF sangat membantu melindungi kulit muka dari sinaran uvA dan uvB matahari.

4) Paling penting ambil #vitaminC untuk kuatkan sistem imunisasi badan. Vitamin C juga membantu mengurangkan sunburn.


Che Yah |Shaklee Perlis
019-3039690


Continue Reading

Penyakit Jantung Turut Menyerang Orang Muda




Penyakit jantung dah jadi salah satu penyakit utama menyebabkan kematian di Negara Malaysia ini bukan sahaja menyerang individu berumur 60 tahun ke atas, tetapi juga seawal usia 20 tahun.

Mengikut Rekod Institut Jantung Negara (IJN)  terdapat pesakit yang berumur 21 tahun telah menerima rawatan pembedahan pintasan koronori.

Kajian Kementerian Kesihatan pula 
Mendapati kadar umur pesakit jantung di negara Malaysia adalah lebih muda berbanding negara-negara lain.

Menurut kajian itu lagi, walaupun penyakit kardiovaskular mula di kesan pada usia agak lanjut, tetapi prosesnya bermula pada usia awal lagi.

Masalah utama gejala ini adalah berpunca daripada
1. Cara pemakanan yang kurang sihat
2. Keturunan
3. Kurang melakukan aktiviti fizikal (contoh aktiviti fizikal seperti  banyakkan berjalan, gunakan tangga elak guna lif, jangan guna eskelator atau lorong bergerak yang ada di lapangan terbang dan letak atau parking kereta jauh daripada tempat yang dituju)

Selain penyakit jantung, 2 lagi penyakit maut di Negara Malaysia ini ialah kanser dan strok yang melibatkan golongan produktif(wanita) di antara umur 49 hingga 60 tahun.

Secara purata, umur individu yang mati akibat serangan jantung, di negara ini adalah dalam lingkungan umur 57 tahun dan bagi strok umur 59tahun.

sumber:  keratan Akhbar, tulisan oleh Meran Abu Bakar.

Jadi, mulai hari ini jaga jantung kita supaya sihat, dapat berdegup dengan baik dan dapat bawa oksigen ke seluruh badan dengan baik dengan
1. Makan secara sihat
2. Senaman secara rutin (3x seminggu)
3. Amalkan ambil suplemen "minyak omega-3" dari omega guard shaklee.

Che yah | Shaklee Perlis

http://Wasap.my/60193039690

Continue Reading

Wednesday, 27 March 2019

Cara Elak Dehidrasi Dengan Performance Drink



Pengenalan
--------------------
Dehidrasi (kekurangan air) merupakan isu utama dalam dunia sukan. Ia menyebabkan kekurangan tenaga.

Performance drink dicipta untuk hydrate lebih cepat dari air(kembalikan bendalir badan-rehydrate)

Performance drink Pertama kali dihasilkan pada 1980an oleh saintis Shaklee & Universiti Yale bagi membantu projek penerbangan Daedlus(human-powered flight programme) dan ia telah mencipta rekod sejarah sebagai penerbangan berkuasa manusia yang terjauh iaitu 72 batu. Rekod ini masih bertahan sehingga kini.

Perbezaan Shaklee
-------------------------------
🥇Bebas gas@tidak berkarbonat
🥇kurang kandungan gula(less sugar)
🥇tidak ada lemak
🥇tidak ada kolestrol
🥇tidak ada bahan tiruan, pewarna, pengawet
🥇dirumus khas dengan kandungan sodium potassium & karbohidrat yang mencukupi untuk mengatasi masalah dahaga
🥇bersifat isotonik, kepekatan karbohidrat sama dengan darah kita. Memudahkan penyerapan dan memberi tenaga dengab cepat.

Fungsi Kegunaan
----------------------------
🍧Performance Drink membantu mengawal paras bendalir didalam badan kita supaya tidak terlalu kering dan tidak pula terlalu banyak

Siapa perlukan Performance Drink?
---------------------------
🙋‍♀anda yg aktif bersukan
🙋‍♀anda yang berpuasa, bersahur dan berbuka
🙋‍♀pesakit gout
🙋‍♀mereka yang kurang pengambilan air
🙋‍♀ibu menyusu
🙋‍♀anda yang selalu sakit kepala
🙋‍♀anda yang suka minum air gas
🙋‍♀mereka yang akan melalui pembedahan
🙋‍♀mereka yang selalu tidur lambat
🙋‍♀mereka yang selalu letih

Bahan yang ada dalam Performance Drink
--------------------------------------
🍧Performance Drink ni dia deliver a full spectrum of electrolytes
🍧Elektrolit dalam badan kita ni ada 7 yang utama
👉Chloride(CI-)-kawal jumlah air dlm badan isipadu darah, maintain fungsi otot dan saraf.
👉Potassium (K+)-penting utk neuron transmission.
👉Magnesium (Mg+)-penting dlm lebih 300 tindakbalas biokimia dlm badan. Penting dlm sintesis DNA&RNA.
👉Calcium(Ca+)-penting utk tulang, gigi, sendi
👉Phosphate-kerja dengan calsium utk. Kuatkan tulang, gigi. Beri tenaga kepada sel, tisu.
👉Bicarbonate - maintain PH level.


Che Yah Shaklee |Shaklee Perlis
http://Wasap.my/60193039690




Continue Reading

Tuesday, 26 March 2019

3 Tips Make Up Pantas, Simple dan Cantik

3 Tips Make Up Pantas, Simple, dan Cantik

1. Bersihkan muka dulu
Bila kulit muka bersih, mudah untuk kita makeup dengan pantas, simple dan cantik serta nampak kulit muka kita sangat glowing.

2. Tak perlu tepek bedak atau foundation berinci-inci. Paling penting :

✖️ Tiada Whitehead
✖️ Tiada Blackhead

Senang nak dapatkan kulit muka yang sihat.

3. Amalkan 4 cara ringkas penjagaan kulit muka yang betul.

1. Luminous Oil Gel Cleanser
2. Perfecting Skin Toner
3. Age Defense Moisturiser SPF 50
4. Advance Night Cream



Inshallah anda akan puas hati. Jimat.

Che Yah | Shaklee Perlis
http://Wasap.my/60193039690


Continue Reading

Sunday, 10 June 2018

APA??? KOLAGEN BUKAN HANYA UNTUK KULIT?

Assalamu’alaikum & hai
.
Hari ni C.Yah nak share tentang KOLAGEN bukan HANYA UNTUK KULIT SAHAJA! Banyak lagi manfaat lain yang KOLAGEN mampu BANTU & ramai orang di luar sana yang belum tahu!

Biasanya kalau sebut KOLAGEN, mesti akan teringat kulit yg anjal gebu gebas kan?

Tapi sebenarnya kolagen ni sangatlah banyak peranan dia.

Kolagen adalah sejenis protin yg paling banyak didapati dalam tubuh kita. Ia ada dalam kulit, otot, darah, tulang, tendon, ligamen..

Tugas kolagen ni:-

- menjadikan kulit kita elastik.

- menyambungkan tulang kita dengan otot.

- melindungi organ.

- membina struktur sendi dan tendon.

Badan kita boleh menghasilkan kolagen sendiri. Yes! Tapi penghasilannya semakin berkurangan bila usia kita meningkat. Dan kekurangan kolagen ni boleh jadi lebih laju bila kita terdedah kepada mahatari, asap rokok & diet yg tak seimbang.

Kesan kekurangan kolagen yg boleh kita nampak dan rasa ialah kulit berkedut & sakit sendi.

5 Manfaat Kolagen:-

1. Melegakan sakit sendi. 

Makin kita berusia, rawan kita makin lemah dan merosot. Maka kita akan rasa sendi mula sakit-sakit dan rasa kaku. Satu kajian dibuat oleh makmal perubatan KGK Synergize Inc. ke atas warga emas di London mendapati ia menurunkan simptom osteoartritis sebanyak 40%.

2. Meremajakan kulit. 

Bila kita makin berusia, kulit akan jadi makin kendur dan berkedut. Walau bagaimana pun, kajian ke atas wanita berumur 35-55 tahun mendapati pengambilan kolagen memberi perubahan kepada keremajaan kulit dalam masa 4 minggu.

3. Membantu bina otot dan bakat lemak.

Kolagen adalah komponen utama dalam otot. Kekurangan kolagen akan menganggu muscle mass kita sekaligus menjadikan tubuh kita kurang efisyen untuk membakar lemak. Kajian ke atas 53 orang warga emas yg menghadapi masalah muscle loss mendapati keadaan otot mereka bertambah baik dan pembakaran lemak lebih baik setelah mengambil suplemen kolagen & bersenam.

4. Mengatasi masalah selulit.

Selulit adalah lemak bawah kulit yang sukar dihilangkan kecuali dengan terapi gelombang akustik. Tapi sebenarnya kolagen boleh membantu!

5. Membantu dalam kesihatan usus

Kolagen terdapat dalam tisu penghubung usus dan membantu menyokong & menguatkan lapisan pelindung dalam saluran penghadaman. Kajian terhadap mereka yang menghidapi IBS mendapati mereka mempunyai kekurangan serum kolagen.

Bagaimana Menambahkan Kolagen Harian kita?

1. Sediakan bone broth untuk sup. 

2. Makan kaki ayam, kepak ayam.

3. Ambil kolagen tambahan.

Perlukah ambil kolagen tambahan? Masalah dgn kolagen dari makanan ialah bio-availability. Kolagen dalam bentuk asalnya tidak boleh dicerna oleh tubuh kita. Ia perlu ditukarkan kepada molekul peptida untuk dicerna. Proses ini menjadikan hanya 25-30% saja kolagen yg diserap dari makanan. Oleh itu untuk dapatkan kesan yg baik, mesti makan sumber kolagen dalam amaun yang sangat banyak.

Saya penggemar sup kaki ayam & SCP!





Terima kasih sudi baca :-)
.
Cyahshaklee
#UHFteamRICH
Continue Reading

Thursday, 17 May 2018

Tips Bantu Selesaikan Masalah Ruam-Ruam Merah Bayi




Assalammualaikum..hai
.
Jom baca apa kata pengguna krim pelbagai guna “Herbal Blend Cream” Shaklee...
————————

Sebelum itu saya nak perkenalkan diri saya dulu, Nama saya Amirah Najwa Ab Razak. Sudah berkahwin dan mempunyai anak baru 1( umur 1thn 8 bulan)

Sy nak share shaklee effect anak saya krim herbal blend yang menjadi bualan ibu-ibu yang ada masalah ruam² merah terutama bayi yang baru lahir. 


Anak saya Ahmad aqil masa lahir ada bintik-bintik putih kat muka... 

Lepas 1bulan pulak merah-merah ruam kat pipi pulak.
Mak kata itu ruam susu..

Lepas menyusu saya akan lap dengan kain basah.
Tapi 2-3 hari  merah tetap tak hilang jugak. 

Krim herbal blend mmg sentiasa ada spare kat umah. 
Saya cuba letak kat pipi anak setiap kali lepas mandi.

3 hari konsisten sapu krim herbal blend. Alhamdulillah mmg mujarab

Lepas 1bulan bawah leher pulak start merah-merah dan jugak celah peha 

Tanpa membiarkan merah dan melecet lagi teruk dan tanpa ragu-ragu saya akan sapu krim herbal blend selepas mandi.

Alhamdulillah, krim herbal blend tak pernah mengecewakan saya.

Dan yang paling saya puas hati sangat, bila dah besar sikit nie, nyamuk pulak mendarat kat badan dan macam biasa krim herbal blend bantu selesaikan masalah saya.

Krim herbal blend wajib ada setiap rumah yang ada bayi atau anak kecil


Sekian sahaja perkongsian saya..
—————
.
Alhamdulillah, syukur biiznillah..memang krim herbal blend mesti ada dalam beg bayi setiap masa dan ianya sangat selamat (jika termasuk dalam mulut bayi tak racun) dan betul-betul berkesan!
.


Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut tentang krim herbal blend ni, boleh contact:
.
Your Most Wanted Shaklee Independent Distributor
#cyahshaklee 019-3039690
#shakleeleader
#mentorbisnes
Continue Reading

POWER SUNGGUH COLLAGEN POWDER, ESP Dan SUSTAINED RELEASED VITA-C


Assalamualaikum
Selamat Pagi ,
Selamat Berpuasa Semua,
.
Jom kita baca apa kata pengguna ini...
————

Sebelum Itu Kak Perkenalkan Diri Dulu.

Panggilan Kak Gee
Suami Baru Satu,
Anak Baru Tiga, Alhamdulillah,
Berasal Dari Perak, Menetap Di Bukit Mertajam,

Kak Nak Share Effect Yang Kak Gunakan 👇🏻👇🏻👇🏻

Wah😱😱😱 Ini lah Penangan Dari Powder Collegen + Vita C + ESP.

Sebelum Akak Mengambil Ini Semua,
Terus Terang Akak Cakap, Memang Kulit Muka Akak Kusam,Tidak Bermaya,Ada Garis Halus Dibawah Mata😔😔Dan Kulit Diwajah Juga Mengelupas Di Pipi😒😒, Serius Ni..

Tetapi... Tetapi😘😘..
Sejak Akak Mengambil Powder Collegen + Vita C + ESP, Semuanya Telah Berakhir,
Wajah Yang Dulunya Kusam..
Kini Nampak Berseri Seri..😍😍,
Kedutan Diwajah Pun Berkurangan, Kulit  Wajah Pun Semakin Halus,😍😍
Semakin Gebu Gebas Gitu😄😄,
Siapa Sangka kan.. Penangan Dari Shaklee.
Kini Shaklee Tetap Dihati😘😘

Ini Bukti Dari Akak Sendiri..

Shaklee Memang Terbaik
Powder Collegen
Vita C
ESP







Sekian, Terima Kasih☺☺
————-
.
Alhamdulillah, syukur biiznillah..sekarang kulit wajah kak Gee lebih sihat, putih, gebu, cerah, cantik & berseri-seri...
.
Inilah produk Collagen Powder+ ESP+Sutained Released vita-C yang kak Gee telah guna dan amalkan secara konsistan dan sabar. Hasilnya sangat berbaloi-baloi dan sekarang kak Gee tersenyum bahagia bila setiap kali melihat wajahnya di depan cermin.
.
.
Berminat dan nak tahu lebih lanjut tentang Produk-produk suplemen shaklee boleh contact:
.
.
.
Your Most Wanted Shaklee Independent Distributor
#cyahshaklee  019-3039690 
#shakleeleader
#mentorbisnes
#founderUHFteamRICH
Continue Reading