Thursday, 28 March 2019

Tips Hadapi Cuaca Panas Terik dengan Tenang


4 tips yang anda mesti ada dan buat sebelum nak keluar dari rumah ketika cuaca panas terik

1) Minum banyak air untuk kekal hidrat. Lagi senang minum la #performancedrink. Sangat membantu mengekalkan bendalir dalam badan. Kita lambat nak rasa haus. Tekak pun tak lah rasa kering perit sahaja.

2) Gunakan payung apabila keluar rumah supaya kita terlindung daripada panas terik matahari. Berpayung dapat mengurangkan kita terdedah kepada cahaya matahari yang panas.

3) Pakailah #youthmoisturizer  yang ada SPF 50. Tinggi kan SPF sangat membantu melindungi kulit muka dari sinaran uvA dan uvB matahari.

4) Paling penting ambil #vitaminC untuk kuatkan sistem imunisasi badan. Vitamin C juga membantu mengurangkan sunburn.


Che Yah |Shaklee Perlis
019-3039690


Continue Reading

Penyakit Jantung Turut Menyerang Orang Muda




Penyakit jantung dah jadi salah satu penyakit utama menyebabkan kematian di Negara Malaysia ini bukan sahaja menyerang individu berumur 60 tahun ke atas, tetapi juga seawal usia 20 tahun.

Mengikut Rekod Institut Jantung Negara (IJN)  terdapat pesakit yang berumur 21 tahun telah menerima rawatan pembedahan pintasan koronori.

Kajian Kementerian Kesihatan pula 
Mendapati kadar umur pesakit jantung di negara Malaysia adalah lebih muda berbanding negara-negara lain.

Menurut kajian itu lagi, walaupun penyakit kardiovaskular mula di kesan pada usia agak lanjut, tetapi prosesnya bermula pada usia awal lagi.

Masalah utama gejala ini adalah berpunca daripada
1. Cara pemakanan yang kurang sihat
2. Keturunan
3. Kurang melakukan aktiviti fizikal (contoh aktiviti fizikal seperti  banyakkan berjalan, gunakan tangga elak guna lif, jangan guna eskelator atau lorong bergerak yang ada di lapangan terbang dan letak atau parking kereta jauh daripada tempat yang dituju)

Selain penyakit jantung, 2 lagi penyakit maut di Negara Malaysia ini ialah kanser dan strok yang melibatkan golongan produktif(wanita) di antara umur 49 hingga 60 tahun.

Secara purata, umur individu yang mati akibat serangan jantung, di negara ini adalah dalam lingkungan umur 57 tahun dan bagi strok umur 59tahun.

sumber:  keratan Akhbar, tulisan oleh Meran Abu Bakar.

Jadi, mulai hari ini jaga jantung kita supaya sihat, dapat berdegup dengan baik dan dapat bawa oksigen ke seluruh badan dengan baik dengan
1. Makan secara sihat
2. Senaman secara rutin (3x seminggu)
3. Amalkan ambil suplemen "minyak omega-3" dari omega guard shaklee.

Che yah | Shaklee Perlis

http://Wasap.my/60193039690

Continue Reading

Wednesday, 27 March 2019

Cara Elak Dehidrasi Dengan Performance Drink



Pengenalan
--------------------
Dehidrasi (kekurangan air) merupakan isu utama dalam dunia sukan. Ia menyebabkan kekurangan tenaga.

Performance drink dicipta untuk hydrate lebih cepat dari air(kembalikan bendalir badan-rehydrate)

Performance drink Pertama kali dihasilkan pada 1980an oleh saintis Shaklee & Universiti Yale bagi membantu projek penerbangan Daedlus(human-powered flight programme) dan ia telah mencipta rekod sejarah sebagai penerbangan berkuasa manusia yang terjauh iaitu 72 batu. Rekod ini masih bertahan sehingga kini.

Perbezaan Shaklee
-------------------------------
🥇Bebas gas@tidak berkarbonat
🥇kurang kandungan gula(less sugar)
🥇tidak ada lemak
🥇tidak ada kolestrol
🥇tidak ada bahan tiruan, pewarna, pengawet
🥇dirumus khas dengan kandungan sodium potassium & karbohidrat yang mencukupi untuk mengatasi masalah dahaga
🥇bersifat isotonik, kepekatan karbohidrat sama dengan darah kita. Memudahkan penyerapan dan memberi tenaga dengab cepat.

Fungsi Kegunaan
----------------------------
🍧Performance Drink membantu mengawal paras bendalir didalam badan kita supaya tidak terlalu kering dan tidak pula terlalu banyak

Siapa perlukan Performance Drink?
---------------------------
🙋‍♀anda yg aktif bersukan
🙋‍♀anda yang berpuasa, bersahur dan berbuka
🙋‍♀pesakit gout
🙋‍♀mereka yang kurang pengambilan air
🙋‍♀ibu menyusu
🙋‍♀anda yang selalu sakit kepala
🙋‍♀anda yang suka minum air gas
🙋‍♀mereka yang akan melalui pembedahan
🙋‍♀mereka yang selalu tidur lambat
🙋‍♀mereka yang selalu letih

Bahan yang ada dalam Performance Drink
--------------------------------------
🍧Performance Drink ni dia deliver a full spectrum of electrolytes
🍧Elektrolit dalam badan kita ni ada 7 yang utama
👉Chloride(CI-)-kawal jumlah air dlm badan isipadu darah, maintain fungsi otot dan saraf.
👉Potassium (K+)-penting utk neuron transmission.
👉Magnesium (Mg+)-penting dlm lebih 300 tindakbalas biokimia dlm badan. Penting dlm sintesis DNA&RNA.
👉Calcium(Ca+)-penting utk tulang, gigi, sendi
👉Phosphate-kerja dengan calsium utk. Kuatkan tulang, gigi. Beri tenaga kepada sel, tisu.
👉Bicarbonate - maintain PH level.


Che Yah Shaklee |Shaklee Perlis
http://Wasap.my/60193039690




Continue Reading

Tuesday, 26 March 2019

3 Tips Make Up Pantas, Simple dan Cantik

3 Tips Make Up Pantas, Simple, dan Cantik

1. Bersihkan muka dulu
Bila kulit muka bersih, mudah untuk kita makeup dengan pantas, simple dan cantik serta nampak kulit muka kita sangat glowing.

2. Tak perlu tepek bedak atau foundation berinci-inci. Paling penting :

✖️ Tiada Whitehead
✖️ Tiada Blackhead

Senang nak dapatkan kulit muka yang sihat.

3. Amalkan 4 cara ringkas penjagaan kulit muka yang betul.

1. Luminous Oil Gel Cleanser
2. Perfecting Skin Toner
3. Age Defense Moisturiser SPF 50
4. Advance Night Cream



Inshallah anda akan puas hati. Jimat.

Che Yah | Shaklee Perlis
http://Wasap.my/60193039690


Continue Reading