Tuesday, 16 September 2014

8 Amalan Makan Secara Sihat

Teks: Si Bunga Tulip🌷Noriah Ibrahim

Assalamu'alaikum & hai semua pembaca yg setia follow blog saya😊..

Harini saya nak share 8 amalan makan secara sihat yg kita boleh follow..x susah mudah jer😊..

1. Makan nasi & produk bijirin lain secukupnya ( utamakan bijirin penuh) serta ubi-ubian.

2. Makan banyak buah-buahan & sayur sayuran setiap hari

3.Makan ikan, daging, ayam, telur & kekacang secara sederhana

4.Ambil susu & produk tenusu secukupnya

5.Hadkan pengambilan makanan yg tinggi lemak serta minyak semasa menyediakan makanan.

6.Pilih & sediakan makanan yg kurang garam & sis

7.Ambil makanan & minuman yg kurang gula

8. Minum banyak air setiap hari (dlm 3 liter)

Jika kita berjaya mengamalkan kesemua 8 amalan ini..in syaa Allah badan kita akan sentiasa sihat😊..akan tetapi jika kita tidak dapat nak mengamalkan ke lapan lapan amalan ini..bolehlah kita mengambil supplement ( makanan tambahan) yg bolrh membantu kita hidup sihat sepanjang hayat😊..

Jika nak pilih supplement, pilihlah supplement yg 100%semulajadi(natural), tidak tiruan & beracun.pilih jugak yg sentiasa selamat & sentiasa berkesan.tidak dilupakan jugak yg halal & telah mendapat kelulusan dpd KKM ( Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jangan pilih yg macam di bawah ini!

Nanti jiwa & badan merana seumur hidup..

Ubat jugak mcm tu.pilih ubat yg bukan tiruan mcm di bawah ini.hati2 memilih supaya kita tidak rugi.beli ubat..tapi xder kesan..sia2 jer..sakit jadi bertambah-tambah sakit.


Semoga perkongsian saya yg sedikit ini dapat bg manfaat yg besar kat semua orang😊..

Jika berminat untuk consultation pasal supplement yg sesuai untuk dipilih, boleh direct wasap@sms@call saya di nombor 019-3039690 (noriah)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...